Sfarsit de an, inceput de campanie

Pentru prima oara, in perioada post-revolutionara, pasim intr-un an ce va marca schimbari profunde in sistemele politice nationale, partidele urmand sa suporte lovituri extrem de dureroase. Rezultatele alegerilor din anul 2004 si "testele" electorale din 2007 nu fac altceva decat sa confirme faptul ca avem doar trei partide pe scena politica.

In ciuda perfidelor dorinte ale unui presedinte ca Traian Basescu, sistemul de vot din 2008 va ramane asemanator cu cel care a functionat si pana acum : Votul pe listele propuse de partide. Candidatii cu greutate la functiile locale din Otelu Rosu, reflecta si aici miscarile politice desfasurate la nivel national, conflictele dintre PD-L, PNL si PSD vor rabufni in randul celor ce fac politica pe plan local. Pusi, fata in fata, candidatii acestor formatiuni politice isi vor scoate sabiile pentru a-si apropia voturile locuitorilor de pe Valea Bistrei, voturile celor care spera intr-o viata mai buna dar nu fac altceva decat sa acorde credit unor formatiuni politice care i-au dezamagit in trecut si care o vor face din nou in cazul in care vor ajunge sa conduca orasul.

Condamnarea penala a fostului primar Mihai Raducan scuteste urbea de un personaj ce si-a vazut numai interesele proprii, in ultimul sau mandat, fostul primar, fiind unul dintre cei mai slabi edili care au poposit aici si care a sfarsit prin a fi condamnat. In aceasta situatie, din partea PSD-ului local, a aparut candidatura doctorului Petru Rus la primaria orasului. Datorita postului de director al spitalului local, Petru Rus, este cunoscut pe toata Valea Bistrei iar inteligenta acestuia reprezinta un adversar redutabil pentru orice alt adversar. Ceea ce se ascunde, insa, in spatele acestui om sunt lucruri care nu-i fac cinste. Pe plan penal, inca nu s-a incheiat cercetarea efectuata de justitie privind munca in strainatate efectuata ani de-a randul de angajatele spitalului in Germania. O lunga perioada de timp, multe dintre cadrele medicale munceau in strainatate dar isi pastrau locul de munca si uneori isi incasau si salariile. Petru Rus, un veritabil "calator politic", a avut o traiectorie oscilanta, mult mai putin onorabila decat activitatea de doctor. In primul rand a fost ecologist. insa a inteles, repede, repede, ca nu are nici o perspectiva si si-a mutat cuibul in tabara reprezentata de liberali. O scurta si inexpresiva activitate in sanul PNL-ului l-au facut pe acesta sa se mute din nou intr-o alta formatiune politica, PSD, presedintele formatiunii locale, Luca Malaescu, facandu-si un titlu de glorie din cooptarea lui Petru Rus in randurile Social Democratilor dar neintelegand ca toate aceste lucruri nu sunt altceva decat o bomba ce va exploda in bratele lui Luca Malaescu.

Ar trebui sa va spun cateva lucruri si despre liberali, PNL, insa acestia se afla la rascruce de o lunga perioada de timp, nehotararea de la nivel national gasindu-si reflectarea si pe plan local. Ametiti de orientari diverse si indecizie, cu putin timp inaintea campaniilor electorale din 2008, PNL-isti nu au inca un candidat eligibil. Deputatul Valentin Bosneac ne-a precizat faptul ca inca nu stie daca va candida la primaria orasului, alternativa prefigurandu-se in persoana actualului director de la "Aquacaras", Constantin Oprisor sau un alt reprezentant al PNL-ului.

Din pacate pentru locuitorii din oras, cele mai multe sanse la posturile de primar si cele din consiliul local are PD-L-ul. Partidul rezultat dintr-o unire, contra naturii, produsa intre partidele conduse de Emil Boc (P.D.) si Theodor Stolojan (PLD), fuziune facuta sub directa indrumare a presedintelui Traian Basescu, un presedinte ce trebuie sa sa fie impartial dar care isi arata cu claritate originea si preferintele. Din fericire pentru locuitorii orasului, sunt convins ca acestia vor intelege anumite lucruri ce arata cu claritate interesul PD-L pentru propriile obiective, bunastarea cetatenilor fiind numai un lucru secundar. Cu preponderenta, din 2004, orasul este condus de membri fostului PD, actualul PD-L, toti acestia dezamagind locuitori urbei prin rezultatele obtinute pana acum. Reprezentant de frunte in judet, Iancu Simion, "Simi - Botezatorul", a venit in oras promitand relansarea economica a localitatii. Un fapt concret este acela ca locuitorii urbei noastre traiesc mai bine decat in urma cu cativa ani dar acest lucru nu se datoreaza efemerului primar Iancu Simion. Acesta a promis totul si a realizat doar  reasfaltarea unor strazi, lucrari ce nu arata deloc o imbunatatire a nivelului de trai. Locuitorii orasului au un nivel de trai mai bun si se datoreaza muncii in strainatate, cele mai multe dintre doamnele orasului muncind la ingrijirea unor persoane batrane si bolnave din Germania, locuitorii fiind obligati sa plece in strainatate, lasandu-si aici copii si familiile lor pentru a castiga banii necesari traiului si pentru a-si imbunatatii intreaga existenta.

O existenta despartita de mii de Km. si care are ca rezultat o prabusire a educatiei in randul tinerei generatii. Peste tot in oras, observam tineri extrem de bine imbracati, dotati cu cele mai noi produse electronice dar care au o cultura si o educatie mai slaba decat cea din anii interbelici iar momentul cand infractionalitatea va rabufni nu este prea indepartata. Cine poate fi vinovat pentru acest lucru ? Bineinteles un singur om : Iancu Simion ! In mod direct, parghiile pe care le are acesta la dispozitie sunt limitate dar a lasa un oras sa se conduca singur este un lucru la fel de odios ca acela reprezentat de o conducere dictatoriala. Spun ca primarul nu acorda interes orasului si acest lucru l-am exemplificat de numeroase ori. Daca vrem sa vorbim numai de ultimele luni trebuie sa prezentam absenta primarului de la inaugurarea Muzeului Etnografic din incinta Grupului Scolar - Otelu Rosu, primarul a gasit de cuvinta sa lipseasca si ulterior sa ne intrebam, oare, de ce acest obiectiv cultural nu are vizitatori ? Cum sa aiba vizitatori din moment ce nici primarul nu-i acorda interes ? Cum poate orasul sa isi dezvolte educatia din momentul in care primul edil al orasului isi vede numai interesele proprii si organizeaza chefuri peste chefuri, multe dintre acestea fiind prezentate de noi pe parcursul ultimilor ani. Inconjurat de prieteni, parteneri de pahar, restaurante pline pana la refuz de membri PD (actualul PD-L) sositi in birturi pentru a-si potoli setea de alcool in loc sa se ocupe de destinele urbei sau angajati ai primariei facand munca voluntara in campania "Euro-Parlamentara" din toamna 2007. Din fericire pentru noi, se pare ca vom scapa de prezenta lui Iancu Simion, "Simi - Botezatorul". Acesta isi va muta si el candidatura, urmand sa il provoace pe Marcel Vela, acum dorindu-si functia de primar in Municipiul Caransebes. Intelegeti ? Un trist politician ce nu-si gaseste locul in nici o pozitie pe unde a poposit !

Noile alegeri locale din 2008 si zvonurile ajunse la urechile noastre, nu fac altceva decat sa intareasca cele spuse pana acum. Iancu Simion, "Simi - Botezatorul", a inteles ca locul lui nu este in Otelu Rosu. Printre marile lui insuccese se numara refuzul Parlamentului de a schimba titulatura orasului, minciunile exprimate in presa prin care justifica necesitatea acestei schimbari si faptul ca locuitorii nu vor avea de suferit din acest motiv.  Relatiile lui Iancu Simion cu partidul din care face parte se afla pe muchie de cutit, are un sprijin puternic in Sorin Frunzaverde dar toti au inteles ca locul lui in Otelu Rosu devine tot mai subred. Care ar fi urmarea ? Pe plan local, candidatura PD-L-ului la functia de primar va fi asigurata de Rozina Ghiorghioni, directoarea Liceului Industrial, o doamna promovata ca inlocuitoare a lui Iancu Simion si care este sustinuta de sotul sau, deputatul Ionisie Ghiorghioni, este sustinuta de PD-L-ul judetean si mai ales de faptul ca Iancu Simion a dezamagit intregul oras.

Contopirea dintre PD si PLD, prudusa la cateva zile dupa alegerile "Euro-Parlamentare" desfasurate la finele lunii noiembrie 2007, au exemplificat, inca o data, respectul pe care il arata cetatenilor acesti politicieni, desprinsi la inceputul anilor '90 din formatiunea "neo-comunista" condusa pe atunci de Ion Iliescu. Acest nou partid demonstrand faptul ca nu isi doreste decat voturile cetatenilor pentru ca ulterior sa dispuna de ele dupa bunul lor plac. Romanii au votat PD-ul sau PLD-ul iar reprezentantii acestor partide, sub aflate sub aripa intunecata a lui Traian Basescu au schimbat dorinta oamenilor intr-o maniera care isi bate joc de dorintele cetatenilor. Multi dintre cei care locuiesc in aceasta tara au votat un partid pentru ca in zilele urmatoare sa fie fraieriti, afland ca voturile lor au fost mutate in ograda unei alte formatiuni politice, toate acestea facandu-se in pofida dorintelor exprimate de cetateni si numai pentru a servi interesele reprezentantilor acestei nou partid.

Cu siguranta, in perioada urmatoare, vom reveni cu detalii, vom examina in profunzime aceste candidaturi si va vom expune opinia noastra despre fiecare candidat. Interesul meu nu este altul decat dezvoltarea acestui oras, motiv pentru care imi voi depune si eu candidatura la Consiliul Local. Anunt acest lucru, numai pentru a veni ca o baricada impotriva intereselor pe care le au partidele in zona Vaii Bistrei si o voi face in mod independent. Indiferent de opinia celor care imi vor fi contracandidati, vreau sa subliniez, inca o data, independenta mea si faptul ca singurul derapaj, adeziunea mea la PSD, a fost de scurta durata si un fapt pe care il regret, orientarea mea fiind total diferita fata de acest partid.